Levering 1-4 hverdage
Gratis levering til pakkeshop på køb over kr. 650,-
14 dages fuld returret

Fair Trade Tøj

Tøj industrien er en af de mest forurenende brancher i verden. Ikke blot på det miljømæssige område, men i høj grad også på det menneskelige område. Modeindustrien koster hvert år menneskeliv, og det er ret uhyggeligt at tænke på, at der er mennesker der skal dø for at vi kan få tøj på kroppen.

Modeindustrien har altid været en medvirkende faktor til hele den skævvridning der er i fordelingen af verdens rigdom og goder. Alt for mange mennesker lever i fattigdom og må leve under slavelignende vilkår, selvom de har job på en fabrik der producerer tøj for nogle af verdens førende brands.

Modeverdenen trænger til en transformation, hvor vi får bedre vilkår for alle led i produktionskæden; ikke kun for dem der sidder i toppen. Ved at købe Fair Trade tøj kan du bidrage til bedre vilkår for både bønder og arbejdere.

Gode grunde til at købe Fair Trade tøj:

 

  • Du støtter de laveste led i produktionskæden. Når en t-shirt sælges til 50 euro i butikkerne her i vesten, så er det i mange tilfælde under 5 euro der når frem til fabrikken, der skal aflønne deres syersker og andre medarbejdere. Disse arbejder derfor ofte under slavelignende vilkår, hvor de arbejder uden pauser, uden ret til mad og drikke, toiletbesøg, pauser etc. Mange kan måske huske tragedien på Rana Plaza hvor mange mennesker mistede livet da en fabrik kollapsede. Det kom frem, at mange store, vestlige brands fik produceret tøj på denne fabrik, hvor arbejdsvikårene var horrible og til stor fare for medarbejderne.
  • Der er ofte tilknyttet sociale projekter til Fair Trade producenterne. Det kan være projekter der sikrer skolegang til arbejdernes børn, adgang til lægehjælp, adgang til uddannelse og anden form for bekæmpelse af fattigdom.
  • Fair Trade og bæredygtighed har tendens til at gå hånd i hånd. Det er ikke alt Fair Trade tøj der også er produceret af økologiske tekstiler, men Fair Trade certificerede bomuldsmarker er sjældent lige så forurenende som konventionelle bomuldsmarker. Ofte er de Fair Trade certificerede bomuldsmarker under omlægning til at blive 100% økologiske hvilket er en årelang proces da man skal sikre at alle kemikalierester er ude af jorden før den kan blive certificeret økologisk.
  • Fair Trade tøj handles uden fordyrende mellemled. Især i Østen, hvor mange tøjproducenterne har hjemme, er det normalt med én eller flere mellemled. Disse fungerer som en form for mellemhandlere, der køber ind hos producenterne og sælger varerne videre via grossister. Dette er med til at presse prisen for producenten, som derved har mindre dækningsbidrag til at aflønne sine medarbejdere. Ved at købe direkte hos producenten kan man sikre, at en større del af prisen går direkte til producenten. Dette er bedre for både producenten og for slutforbrugeren, som ikke betaler unødvendige overpriser for en vare.